Doorgaan naar hoofdcontent

Hans Kooger (1932 – 2022)

Hij is niet meer, de kleine grote man uit Arnhem, Hans Kooger. Onrust in ons hart, tot het rust vindt in U, stond boven het kaartje, en zijn volledige naam Johannes (Hans) Petrus Kooger. Hij kwam oorspronkelijk uit Amsterdam, maar ik kende hem alleen vanuit zijn Arnhemse tijd. Voor mij was hij verbonden aan Aat van Gilst, al even oud en inmiddels overleden. De een kwam uit Putten de ander uit het Gelderse , maar zij vonden hun weg naar de burelen in Soesterberg. Ik zie ze nog zitten, samen aan de tafel op de redactie. Twee krasse oude heren. We bespraken hun laatste boek, over verdedigingslinies, wallen, muren, afscheidingen. Bijzonder cultuurgoed. Ze waren duidelijk van ‘buiten het boekje’. Het onbewaakte slingerpad was voor hen veel interessanter dan de mainstream. Dat leverde prachtige gesprekken op. Ik kon me vaak niet inhouden en kwam met nieuwe grote thema’s die om drukwerk en een kaft schreeuwden. Het was Kooger die me dan even op wees dat de beide heren wel flinke tachtigplussers waren.

    Aan een echte planning deden ze niet meer. De druk was er af, papier was er om van te genieten. En zo ging het ook. Op een dag kondigde Kooger zijn laatste tekst aan. Er volgde nog een opleving en een nieuw tekst voor tijdschrift Buhne. Het bloed kruipt… maar niet langer…
 
Hij nam afscheid van ons op 15 februari jl. Ik zal het missen, mijn ritjes naar Arnhem, waarbij ik steevast zijn huis passeerde onderweg naar redacteur Maurice Becker. Niet dat Hans en ik bij elkaar aanbelden, maar ik keek altijd even opzij, naar zijn huis. Naar die ene grote lamp, die altijd brandde boven de eettafel. De wereld had zich verplaatst naar een paar vierkante meter.
 
Op het laatst woonde hij niet meer op het vertrouwde adres. Ik raakte hem kwijt, tot het kaartje in de bus viel. Het aardse was ingeruild voor het hemelse…Petrus.. zijn vrouw Henny ging hem voor in 2007. Zijn graf ligt op de befgraafplaats van Moscowa, aan de mooie bosrand van het Arnhemse. De begraafplaats heeft de vorm van een vlinder met uitgeslagen vleugels, op weg naar de wolken... en verder.


- Perry Pierik

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aan kinderen in Gaza

Aan kinderen in Gaza  -   Admira Fazlic

Interview met Marcel van Brandwijk n.a.v. zijn nieuwe roman 'Gehavend Kruis'

Je hebt inmiddels een behoorlijk oeuvre op je naam staan, boeken gesitueerd in de Middeleeuwen: historische romans. Je hebt een achtergrond in het onderwijs, ik kan me voorstellen dat er een verbintenis tussen is? De ervaring opgedaan in het onderwijs en mijn voorliefde voor geschiedenis zijn van grote invloed geweest op zowel keuze om te gaan schrijven als op de inhoud van mijn boeken. Voor de klas heb ik mij de vaardigheid van vertellen en het combineren van feiten met fictie aangeleerd. Daar is geschiedenis als geen ander vak geschikt voor. Het gaat immers over het verleden van de MENS. Binnen een historisch kader kan je volop fantaseren hoe het leven van onze voorouders in dat verleden verliep. Eén van mijn vaste tips voor leerlingen was: ‘geschiedenis moet je niet leren, je moet het beleven’. Oftewel, stap in de tijd van de…!   In wat voor huis groeide je op, en speelden boeken en of literatuur en geschiedenis een belangrijke rol? De eerste jaren van mijn leven woonde ik met mijn

Met Ron Brandsteder op Hawaii

Ach hij is en was altijd zo’n aardige en keurige jongen’, mijmeren Martine en Louise Fokkens, beter bekend als de ouwehoeren, over hun jeugdvriend Ron Brandsteder. In de roddelblaadjes staan de laatste tijd wat sombere berichtjes en hij is gestopt met zijn radiorubriek. De jaartjes gaan blijkbaar tellen. ‘Ons Amsterdam van vroeger was veel kleiner’, vertellen de dames, ‘je kende bijna iedereen of je had bij ze op school gezeten. Ron z’n opa woonde in |Amsterdam-west , ergens bij het Vondelpark en onderweg daar naar toe wipte hij vaak even langs. Bij cafe Pleinzicht zagen we hem staan met zijn brommertje en als Louise even tijd had gingen ze samen op pad, achter op het Puchje. Vorig jaar hadden de dames Fokkens en Brandsteder nog uitgebreid op het leven geproost. Bij Zandvoort aan Zee waren ze elkaar tegen het lijf gelopen. Ron had daar zijn  radiostudio en junior was er ook. De lucht was blauw, de muziek vrolijk, en tropische planten bewogen mee met de zilte lucht. Het leek Hawai wel d