Recentelijk verscheen het boek Onverwachte terugkeer van de hand van Floris Timmer.
In Onverwachte terugkeer gaat het over de wederkomst van Jezus. Hoe kwam je tot dit thema? Welke rol speelde religie in het ouderlijk huis en huidige bestaan?
Mijn ouders waren Nederlands Hervormd. In mijn jeugd werd door mijn ouders aan tafel kort gebeden. Mijn moeder las een paar maal iets uit een kinderbijbel voor, maar ik voelde dat zij het niet erg geschikt vond. Wij gingen niet naar een kerk. Ergens in mijn jeugd heb ik het beeld van een "Almachtige God” meegekregen.
In mijn studenten tijd heb ik grote moeite gekregen met dat beeld van die “Almachtige God” die kennelijk niet goed had opgelet bij Auschwitz, Dachau, Bergen-Belzen, de moordpartijen op de Katharen om een paar voorbeelden te noemen.
Ik ging later om de vijf a tien jaar naar een protestantse kerkdienst om te ervaren of er iets veranderd was, maar de liederen of psalmen over de almachtige bleven komen.
Veel later, in de tijd dat ik werkte als begeleider van groepen die een moeilijk probleem moesten oplossen en als adviseur, kwam ik in aanraking met het scenario denken: Wat doen we als organisatie in het geval dat een bepaalde ingrijpende en onverwachte gebeurtenis toch optreedt b.v. als de prijs van olie, die in 1970 1.80 dolar per vat was, opeens zou stijgen naar b.v. 30 dollar. En is er iets te bedenken, dat als vooraankondiging werkt dat die gebeurtenis werkelijk gaat plaats vinden?
Op een dag liet ik zoals gewoonlijk mijn hond ‘s morgens uit en de sscenariogedachte kwam bij mij binnen: Wat als God niet almachtig is? Dan verdampen de verwijten dat Hij niet goed heeft opgelet bij de eerder genoemde moordpartijen. Een gebed met “Sinterklaas-
Mijn gedachte was toen, ik kan wèl mijn zegeningen tellen. Je hoeft dan ook niet meer bang te zijn voor een Almachtige. Dat Hij hetzelfde van je vraagt wat Hij (volgens de kerk) van Jezus gevraagd zou hebben.
Ik besloot een tijdje met het beeld van een niet almachtige te leven. Dat is mij goed bevallen en ik ben bij dat idee gebleven. De Eeuwige kan dan ook heel dicht bij komen met: “Ik hou van je of hoe was je dag vandaag?”
In De grootinquisitoor van Dostojewski werd het duidelijk dat de mensheid nog niet klaar was voor de terugkeer van de Messias en hij eindige op de brandstapel. Hoe ziet dat er uit in het huidige tijdsgewricht?
Ik denk dat het beeld van de Messias, die zittend aan de rechterhand Gods komt rechtspreken, een wensbeeld is.
Je schildert jezus in menselijke proportie. Wat was je gedachte hierbij?
Als de Eeuwige niet almachtig is, dan is Jezus dat ook niet en niet goddelijk. Dit leidde tot de vraag: “Wat betekent Jezus dan voor mij? Wat kan hij in onze tijd betekenen, behalve wat hij toen heeft verkondigd?”
Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van mijn broer, besloot ik daar een verhaal over te maken, dat tot het huidige boek is uitgegroeid.
Mijn litteraire voorbeelden
Ik bewonder Giovannino Guareschi met "Don Camillo en zijn kudde”, Martin Toonder met Bommelverhalen, Nevil Shute met “Gebed voor een vrouw” om enkele te noemen.
Is dit thema eerder gebruikt in romanvorm?
Het thema van terugkeer is eerder gebruikt in romanvorm o.a. in Adrian Plass, Het Bezoek, Merweboek, 1984 S.Vestdijk ''de kellner en de levenden'', Hugin, Uitgeverij 1995.
In deze boeken is het beeld van Almacht op afstand aanwezig.
Wat zit er in de toekomst nog in de pen?
Voorlopig nog niethttps://uitgeverijaspekt.nl/product/onverwachte-terugkeer/
Reacties
Een reactie posten